niedziela, 25 maja 2014

Ciasto Raffaello

Składniki masa :
0,7 l mleka, 
3 żółtka, 
1 szklanka cukru, 
3,5-4 łyżki mąki ziemniaczanej, 
2 łyżki mąki pszennej, 
250g miękkiego masła, 
3/4 szklanki adwokatu, 
100g kokosu,
2 duże opakowania herbatników ( petitki) .

Przygotowanie masa : 

0,5l mleka zagotuj z 0,5 szklanki cukru. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj składniki. Wolnym strumieniem wlej do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęsty budyń ostudź.( przykryj garnek folią ). Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń a następnie adwokat. Wsyp kokos i delikatnie połącz składniki. 

Formę wyłóż folią spożywczą. Na dno ułóż herbatniki obok siebie. Na ciasteczka wyłóż 1/4 masy budyniowej. Połóż kolejne herbatniki. Powtarzaj czynność aż masa się skończy. Górę posyp kokosem. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc. 





Źródło zdjęcia: http://tortissima.pl/index.php/category/ciasta/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz